A bejegyzésért köszönet Kovácsné Álmosdy Judit adószakértőnek, az Atecéged.hu blog rendszeres szerzőjének.

Hatalmas kockázatot vállal az a vállalkozó, - legyen az gazdasági társaság vezetője vagy egyéni vállalkozó, - aki másra bízza a vállalkozás bankszámlájának kezelését. Gondoljunk bele, ha átadjuk valakinek a jelszavunkat, felhasználó nevünket, a kapcsolódó bankkártya kódjait, akkor ez a bizalmasunk bármit megtehet.

Tudom, hogy egyetlen vállalkozó sem ér rá napközben az átutalásokkal sorban állni, vagy a bank pénztárából – figyelemmel a nyitva tartásra - készpénzt felvenni, de ma már nem rendkívüli lehetőség a vállalkozás pénzügyeit este interneten keresztül intézni, és bankkártyával bármikor pénzt felvenni. Ez nem bizalom kérdése, hanem ésszerű gazdasági döntés.

Hogy miért írom ezt? Egy példával illusztrálom.

A Fejlődünk Kft 15 éve szolgáltatásnyújtással foglalkozik. Ma már 26 alkalmazottat foglalkoztat. Az árbevétele évről – évre emelkedik. Adózatlan nyeresége átlagosan mintegy 20%. Ügyvezetője Lusta Úr öt év elteltével rémesen megunta a pénzügyekkel való foglalkozást, mert úgy érezte túlságosan elveszi az idejét a szakmája gyakorlásától, nem is nagyon szereti, nem is nagyon érti. Úgy döntött felvesz a cégbe egy saját könyvelőt, aki bármikor információt tud adni a pénzügyekről, s egyúttal intézi is azokat.

Szakmailag jól felkészült, készséges könyvelőt talált Lusta Úr. Marióka nagy buzgalommal végezte feladatait mintegy tíz éven keresztül. Könyvelt, elkészítette az adóbevallásokat, kezelte a Kft bankszámláját, valamint az ahhoz kapcsolódó bankkártya segítségével biztosította a vállalkozás működéséhez szükséges készpénzt. Kifizette a béreket és a készpénzfizetési számlákat.

A pénzmozgások zökkenőmentes lebonyolítása érdekében Marióka ismerte az internetes ügyintézéshez szükséges felhasználónevet és jelszót, valamint a bankkártya kódját is. Még azt is elintézte Lusta Úrnál, hogy az ő telefonjára érkezzenek a bankból az sms-ek.
Hozzávetőlegesen Marióka működésének kilencedik évében elkezdtek megjegyzéseket tenni a dolgozók Lusta Úrnak arról, hogy ők egyre több árbevételt hoznak a cégnek, és mégsem változik érezhető mértékben a jövedelmük. Hová lesz a pénz? Ez nem egy anyagigényes tevékenység, az iroda is szűkös, mégsem költöznek nagyobb helyre. Még számolgatni is elkezdtek a dolgozók.

Lusta Úr csaknem egy évig hallgatta az elégedetlenkedőket. Végül egy nagy volumenű szerződés teljesítése után arra a következtetésre jutott, hogy megbíz egy kvalifikált gazdasági szakembert a Fejlődünk Kft gazdálkodásának részletes vizsgálatával és elemzésével, hátha ad valami jó ötletet a nyereségesebb gazdálkodáshoz.

Marióka kijelentette, hogy neki nincs ideje papírokkal, adatokkal kiszolgálni egy külső embert, mert nagyon sok munkája van. Mint az űzött vad dolgozott nap közben, és próbálta szelektálni, hogy mit ad ki a kezéből és mire nincs most idő.

A külső szakértőnek feltűnt, hogy akadályozzák a munkájában és Lusta Úr is hangsúlyozta, hogy a cég zökkenőmentes működésének biztosítása, valamint a határidők betartása elsődleges. A szakértő elhatározta, hogy nem fogja idegesíteni magát, és változtatott a munkarendjén. Minden nap a munkaidő vége előtt fél órával jelent csak meg, mondván így nem zavar senkit. A könyvelő irodájában és számítógépén kiismeri magát. A pénzügy és a számvitel bizonylatai ismertek számára. Nincs probléma.

Marióka elkezdett betegeskedni, ami nem nevezhető rendkívüli eseménynek, mert a szakértő kimutatta, hogy az elmúlt hat év alatt kb. 10-12 millió forintot sikkasztott. Az eljárása nagyon egyszerű volt, mert a bankkártyával felvett készpénzt a pénztárba helyezve, onnan kivette és különböző általa szerzett számlákkal „lefedezte”. Első ránézésre ki sem derült volna, de a szakértőnek a költségek alakulását is elemeznie kellett, s ezért időnként megkérdezte Lusta Urat néhány beszerzésről, - ez mihez kell, vagy miért ennyit vettek felkiáltással. Az ügyvezetőnek fogalma sem volt semmiről. Soha nem ellenőrizte a cég gazdasági ügyeit, vagy legalább a beszerzéseit. (Véleményem szerint egy vállalkozás vezetője néhány évi működés után nagyságrendileg tisztában van a cég főbb számaival. Tud a kiugró teljesítményekről is, és érzékeli a visszaesést.)

A végkifejletet nem nehéz kitalálni. Marióka eltűnt, jelentős adóhiányt kellett feltárni, és a rendőrségi feljelentés alapján induló eljárás kimenetele kétséges. A pénz megtérülésében senki ne reménykedjen. És még a szakértő díját is ki kell fizetni.:-)

A tanulságot mindenki vonja le a saját maga számára!

Egyetlen dolgot említek meg, mégpedig a szakma alapszabályát. Egy cégnél vagy egyéb más szervezetnél soha nem kezelheti ugyanaz a személy a pénzt, mint aki könyvel, azaz elszámolja azt. A vezetői munkakör pedig magában foglalja a rendszeres ellenőrzést. Lehet, hogy Lusta Urat nem érdekelte a saját cége?