Tanulságos történet bontakozott ki Kaposváron ingatlanadó-ügyben, amelynek a vége könnyen országos szinten is meghatározó lehet. Alább a tények, röviden.

A város nagyjából két hete elfogadott költségvetésében 2-4-szeresére emelte a cégek által fizetendő építmény- és telekadót, mondván: az önkormányzat nehéz helyzetben van (Kaposvár az egyik leginkább eladósodott megyei jogú város – a szerk.), és akinek több van, fizessen többet, azért is, hogy a lakosságot ne kelljen jobban adóztatni. Ráadásul a megemelt adó mértéke átlagosnak mondható országosan.

Több mint 120 kkv-tulajdonos nemcsak felhördült, de szövetségbe is tömörült Kaposvári Cégszövetség néven az ötlet ellen, mondván: a pluszteher hirtelen jött, és az összesen félmilliárdos többletköltség elviselhetetlen (vélhetően ez a két dolog kell az érdemi civil összefogáshoz). Ezen túl érvük szerint az emelés törvényellenes, mert a jogszabály szerint az adónak a helyi teherbíró-képességhez kell igazodnia, ezen túl gazdaságilag irracionális, mert a cégek más székhelyet választanak majd, ami a város adóbevételeinek, így gazdasági életének elsorvadásához vezet.

A konfliktusban – a külső szemlélő számára némileg váratlanul – a város öt legnagyobb adófizetője a polgármester segítségére sietett és közölték: átérzik Kaposvár nehéz gazdasági helyzetét, elfogadják a „fizessenek a gazdagok” elvet, és fizetnek. Ezen túl úgy vélekedtek, hogy az összefogást kezdeményező kisebb cégek célja nem más, mint a közteherviselés alóli kibújás, mert a város gesztusa, amivel részletfizetési lehetőséget ad a cégeknek, elegendő a konfliktus elsimítására.

Véleményünk szerint sokatmondó ezen túl Szita Károly polgármester február végi „gesztusa”, amikor is tárgyalást ígért a kis cégeknek az ügyben, majd még aznap hivatala közölte, hogy aki nem fizeti meg a megemelt adót, 500 ezer forintos mulasztási bírsággal, azon túl pedig adóbírsággal is sújtható.

A helyi viszonyokat nem ismerem, így ítélkezni sem kívánok, mindössze két általános megjegyzést tennék.

  1. Különös, hogy a cégvilágban a döntéshozók szerint érvényes a fizessenek a gazdagok elve (lásd még as különadók kiterjedt rendszerét), ugyanakkor magánszemélyek esetén ennek az ellenkezője igaz (lásd egykulcsos szja, adójóváírás nélkül). A koherenciazavaros adózási rend nem igazságos, ezért nem is hatékony.
  2. A helyhatóságok rendszere és finanszírozása rendkívül képlékeny. Nem tudni, hogy az alakuló járásokhoz pontosan milyen feladatok kerülnek, és ezek finanszírozására mennyi pénzt von el a kormány a helyi önkormányzatoktól. Ami biztos: bárhogy csoportosítják a hatásköröket, az adósság adósság marad, és azt valakinek fizetnie kell. Ha a kaposvári modell beválik, a példa ragadós lesz: készülhetünk az intenzív helyi ingatlanadó-fizetésre.


A bejegyzés szerzője Bardócz Iván, az Atecéged.hu munkatársa.