2011. november 29-én jelent meg a 2011. évi CLVI. törvény az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról. Minden az adóváltozások oktatására jogosult szervezet továbbképzések tömkelegét szervezte és tartotta meg a minisztériumi tisztviselők részvételével annak érdekében, hogy mielőbb ismertek legyenek az új szabályok. Itt az ünnep és számlázni kell. A dolgozók béreit, juttatásait, és ennek alapján a költségeket újra kell kalkulálni a vállalkozásoknál, de mikor? Nincs idő, mert jönnek a bevallások, igazolások, nyilatkozatok, stb. Minden könyvelő és más szakember tömegesen vetette bele magát az új rendelkezések megismerésébe, hogy tájékoztatást adhasson a vállalkozóknak.

Ugyanakkor eléggé lecsökkenti az értékét a törvényváltozások megjelenését követő néhány napon belül megtartott előadásoknak, hogy ilyenkor még csak a szöveg ismertetése történik. Nincsenek következtetések, figyelmeztetések, és mivel nem az oktatók írták a törvényeket, ők is alig tartottak előbb a megismerésükben, mint a hallgatók. Ennek ellenére mindenki elhitte, hogy már halad az új ismeretek birtokbavétele felé. Az első összefoglaló kiadvány is megjelent.

És ekkor összeomlott az egész, mert december 9-én megjelent egy másik magyar közlöny, amelyben két törvény is belemódosított az új adó- és járuléktörvényekbe. Mondatokat, hatálybalépést, felhatalmazásokat változtattak már 10 nap múlva. Egy-két helyen hibát javítottak - mert kellett.

Jelen körülmények között és ismerve az Országgyűlés programját, mindenki számítson arra, hogy még bőven lesz változtatás az új adószabályokban is. Amit ma olvasunk erről, az lehet, hogy holnap után már nem igaz, mert megváltoztatták egy másik törvény végén. Ráadásul erre nagyon nehéz rájönni.

Mi az oka annak, hogy még számíthatunk újabb és újabb változtatásokra?

Egyrészt a költségvetés átdolgozása újabb módosításokat von maga után. Például ma már nem igaz, hogy a magánnyugdíj-pénztárakhoz kell a tagdíjakat bevallani és befizetni, pedig néhány napja még így volt.

Másrészt az új adó- és járuléktörvények rengeteg témában felhatalmazást adnak a Kormánynak arra, hogy rendeletben határozza meg a részletszabályokat. Tehát kormányrendeletekre is várnunk kell. Gondoljanak csak az elvárt béremelésre, vagy a minimálbérre – ami napjainkban éppen 93 000 forint a hírek szerint -, bár néhány hete csak 92 000 forint volt.

Tehát figyeljen mindenki az adó- és járulékváltozásokra folyamatosan!

A bejegyzés szerzője Kovácsné Álmosdy Judit adószakértő.